eXTReMe Tracker


Campingnorden, portal med skandinavisk campinginformation
Skandinavisk Camping Information

Forbindelsen er vigtig mellem bil og campingvogn

Der findes i princippet 4 forskellige stiktyper, som er kort beskrevet herunder.

Normalt 7 polet Multicon Multicon WeSt Jäger
 
Det gamle 7 polede stik er stadig meget udbredt, og er da også en udmærket løsning når man ikke anvender f. eks baklys . Det er standard på næsten alle trailere og på flere campingvognsfabrikater. Det er langt det billigste at købe, og nemmest at montere.
Multicon stikket er anvendeligt i den 7 polede stikdåse, idet punkterne 1 - 7 har samme funktion og placering i de to typer. Der er imidlertid 13 forbindelser i denne type, idet der er 6 kontaktpunkter,anbragt udenom de oprindelige kontakter. Disse har numrene fra 8 - 13
Multicon WeSt, (Welt Stecker), er en stiktype der også har 13 kontaktpunkter. Her er punkterne 1 - 7 identiske med de to foregående, men punkterne 8 - 13 er udformede som rigtige stikben, dog mindre i dimension . Denne type stik er, såvidt vides, ikke endnu, endelig godkendt til synsfri sammenkobling i Danmark.
Sidste type er Jäger stikket. Det giver en god og sikker forbindelse, faktisk vandtæt, og denne type stik er standardudrustning på især tyske campingvogne. Stikforbindelserne er nummerede fra 1 - 13, og numrene har samme referencenorm som de to Multicon typer.

Hvilke farver til hvilke funktioner?

Herunder bringes en oversigt over kontaktpunkternes funktion, i henhold til DIN ISO 1144. De røde angivelser er den tyske DIN norm, som stadig anvendes. Der tages forbehold for farveangivelsen på ledningerne, da der kan forekomme afvigelser fra fabrikat til fabrikat.
Skemaet skal betragtes som vejledende.

Klemme Farve Funktion Diam. mm²
 1/ L Gul Venstre blinklys 1,5
 2/ 54g Blå Tågebaglygte 1,5
 3/ 31 Hvid Stel for klemme 1,2 og 4-8 1,5
 4/ R Grøn Højre blinklys 1,5
 5/ 58R Brun Højre positionslys, sidelys og nummerpladelys 1,5
 6/ 54 Rød Stoplys 1,5
 7/ 58L Sort Venstre positionslys, sidelys og nummerpladelys 1,5
8 Orange Baklys 1,5
9 Brun/Blå Pluskabel, til forbruger, f. eks køleskab 2,5
10 Brun/Rød Ladeledning til batteri i campingvogn 2,5
11 Hvid/Blå Stel for klemme 10 2,5
12 Ingen standard Ledig 1,5
13 Hvid/Grøn Stel for klemme 9 2,5
© Campingnorden.dk

Er du i tvivl, så spørg en fagmand. Moderne biler indeholder meget avanceret elektronik, som også er yderst sårbar over for kortslutninger og anden form for overbelastning.
Vær opmærksom på, at der ved lange ledningsføringer er et stort strømtab, og særligt udsatte for belastning er stikforbindelserne. Føl på stikkene når du holder pause, du bliver måske overrasket over hvor varme de er, specielt hvis du både lader på batteriet i campingvognen, og samtidig lader køleskabet køre på 12 volt.