eXTReMe Tracker


Campingnorden, portal med skandinavisk campinginformation
Skandinavisk Camping Information

Centralvarme i campingvogne? Ja, naturligvis.

Primus 2490 fyr Primus Aquaflex fyr Alde Compact 3000 fyr
     
Vandbåren entralvarme er effektivt og giver lige så behagelig varme som den vi kender fra vore huse. Der er meget lille forskel på temperaturen ved fødderne og ved hovedet, og centralvarme er trækfri. Dette medfører et perfekt indeklima som måske endda føles bedre end i vore boliger. Det skyldes nok det mindre rumfang der er tale om, samt den gode ventilation bag møblementet i en campingvogn, der fremmer varmefordelingen. Det er af stor vigtighed at denne ventilation er optimal, med fri passage overalt,
det er den i alle de nordiske mærker, da disse nu udelukkende bygges med centralvarme. Vi skal dog bemærke, at flere andre mærkers centralvarmeanlæg fungerer tilfredsstillende, men eftermonteret centralvarme er ingen god løsning, netop på grund af den ofte utilstrækkelige ventilation, da de fleste vogne er bygget til blæservarme, som kan nøjes med mindre dimension på luftspalterne langs væggene, da luften her bliver presset fremad af blæseren.
Centralvarmens princip er at varm luft stiger opad og
kold luft daler nedad, hvilket giver en naturlig cirkulation af varmen.
Det varme vand fra kedlen cirkulerer gennem konvektorerne (radiatorerne) som er anbragt langs
vognens ydervægge. Den varme luft stiger op gennem luftspalterne og stiger mod loftet. Her afkøles den og daler mod gulvet igen.
Væsken i systemet er en blanding af vand og glykol, i et forhold som er ca. 50/50, således at der ikke opstår frostskader når vognen ikke benyttes om vinteren. Glykolen modvirker også tæring af aluminiumet som radiatorerne er lavet af.
Sørg derfor altid for at anvende frostvædske som er beregnet til anvendelse i motorer med aluminiumstopstykke, og få skiftet vædsken mindst hvert 3. år, da de inhibitorer som er tilsat den for at modvirke tæring, mister deres virkning efterhånden.
I nyere campingvogne er der tale om Alde centralvarme, i ældre er det ofte Primus der er fabrikatet. Alde fyret er monteret inde i vognen, Primus fyret er som regel monteret i gaskassen, dog er Primus af typen Aquaflex monteret inde. Aquaflex er sjælden, da den kun produceredes i et lille antal, inden Primus blev overtaget af Alde.
Det sidste nye er Alde´s Compact 3010, som er en videreudvikling af Type 3000.
Dette fyr har alle tilslutninger på den samme side, dette giver mindre indbygningsmål som muliggør placering på snæver plads.
Samtidig har type 3010 en bedre udnyttelse af gassen end den tidligere type 3000.
Endvidere er fyret forsynet med et yderst avanceret styringspanel, med et utal af smarte og nyttige detaljer.
Den ny type fyr er standard i næsten alle nye nordiske vogne.

 

Se information om Alde produkter
Se Aldes website
Instruktionsbøger
2920 2921 2923 2928 3000
 
Information om Alde Compact 3000
Produktinformation Servicemanual engelsk) Installationsvejledning
 
 
Information om det nye Alde Compact 3010
Produktinformation   Instruktionsbog
 

Fejlfindingsskemaer
Primus 2490
Primus anlæg, tekniske henvisninger
Teknisk gennemgang af forskellige fyrtyper, 2410-2450-2470-2480-2490
Stor fil, 6,07 Mb
Reservedelsnumre for Primusfyr
Type 2470 Type 2490