eXTReMe Tracker


Campingnorden, portal med skandinavisk campinginformation
Skandinavisk Camping Information

Montering af ladeforstærker

For at opnå den maximale opladning af campingvognens batteri har jeg indsat en booster, ladeforstærker. Det er en dansk booster fra firmaet Danpower, modellen heddder 1212.
Denne opvejer det spændingsfald, som der ellers altid er mellem bil og campingvogn, grundet ledningslængden og stikforbindelserne.
Selve ladeforstærkeren er anbragt inden batteriet, den fylder næsten ikke noget og kan faktisk altid placeres uden at være i vejen. Ladestrømmen fra bilen styres at et relæ, som er forbundet til positionslyset på campingvognen.
Der er tydeligt markeret på selve enheden, hvordan ledningerne skal forbindes. Jeg har valgt at forbinde 2 plusledninger og 2 minusledninger parallelt, hver på 2,5 mm2.
Køleskabet er forbundet direkte til batteriet, dog med et relæ indsat. Dette relæ styres fra positionslyset på campingvognen, således at det afbrydes når vi holder stille med motoren slukket. Et køleskab er en veritabel strømsluger, så det er absolut nødvendigt at der slukkes for 12 volt drift ved stilstand. Man kan også lade køleskabet køre direkte fra generatoren via boosteren, men så er der kun eet sæt 2,5 mm2 ledninger til rådighed for ladning.
Jeg har iøvrigt to 75 Ah batterier i vognen, og alt i alt har dette system fungeret optimalt i 4 år.
Batterierne får længere livslængde når de altid er fuldt opladede,og faktisk får de også 3 gange så høj kapacitet når der anvendes booster. Dette fordi de opnår en spænding på 14,7 volt, som er det optimale for batteriet.
Husk at indskyde sikringer mellem batterierne i bil og campingvogn. Jeg har sikringer på begge sider af tilkoblingen. Husk også at sikre strømkablerne mellem flere batterier, også her i hver ende af kablerne.

Til sidst, vær omhyggelig med alt arbejde hvor strøm indgår. Husk at det faktisk er elektrikerarbejde, også når det er 12 volt vi taler om. Strømstyrken er større end ved 220 volt, derfor de tykkere ledninger.